♥Kis barátunk a Cica♥

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Szavazás

Lezárt szavazások
 

Menü

 

Macskákról

 

Betegségek

 

Vásárlás előtt

 

Szoktatás, tartás, gondozás

 

Tanítás

 

Viselkedés

 
 

Macskakozmetikum

 

Meddig él a macska?
A macskák átlag életkora 12–14 év. Egy macskaév nagyjából 7 emberi életévnek felel meg. Az idõben, tehát még az ivarérés elõtt, ivartalanított macskák 2–3 évvel tovább élnek. Legöregebb hazai macskaismerõsünk, egy cirmos házimacska, 21 évet élt meg. A Guiness Book of Records szerint a világ legöregebb macskája 31 évig élt.


Mikor lesz ivarérett?
Átlagosan 6 hónapos korban. De ez függ a fajtától is, nõstények esetében a születési hónaptól is. A házimacska nõstények a születési évüket követõ januárban tüzelni kezdenek, tehát az áprilisban született macskák 8 hónapos korukban, míg az augsztusban születettek akár már 4–5 hónapos korukban is elkezdhetik. A hímek 6–8 hónapos korukra válnak ivaréretté. A perzsa típusú macskák késõbb érnek, és akár 2 éves korukig is várhatnak vele. A sziámi típusúak ugyanakkor korán kezdik. A túl korai ellés a nõsténymacskát nagyon megviseli és növekedését visszaveti. A tenyészmacskákat az 1 éves kor betöltése elõtt nem szokták "munkába" fogni.Mikor választható el a kölyök?
A közhittel ellentétben 10–12 hetes kor az igazi. A túl korán, 6–8 hetes korban elválasztott kölyök személyisége kialakulatlan, emiatt lehet, hogy túl félénk, illetve túl agressziv macskává növi ki magát. Az elválasztás egyébként folyamat, az anyaállat fokozatosan szoktatja rá a kölykeit a szilárd táplálékra 4 hetes koruktól kezdve. Fontos, hogy a kölykök 10–12 hetes korukig együtt maradjanak anyjukkal a családi környezetben, mert ebben az idõszakban tanulják meg – anyjuk példája és az egymással való játék során – mindazt, amire a felnõtt életben szükségük lesz.


Hányszor egyen?
A legtöbb gazda naponta kétszer, reggel és este, eteti kedvencét. A természetben a macskák fõképp az esti szürkületben és hajnalban vadásznak, de napközben sem hagyják ki az adódó lehetõséget. A lényeg az, hogy a napi mennyiséget osszuk el az etetések között és ne duplázzuk meg az adagot pusztán azért mert kétszer kap enni. A keveset mozgó macska hajlamos az elhízásra, ez pedig – éppen úgy, mint az embereknél – betegségekhez vezethet.


Hol vegyünk macskát?
Macskából nincs hiány, hiszen alig találni gazdát az elárvult macskakölyköknek. Ha mégis valaki inkább pedigrés macskára vágyik, csak jó hírû tenyésztõtõl vegyen kölyköt. Nézzen jól körül a tenyésztõ házatáján, ha a körülmények lomposak, piszkosak, ne vegyen ott macskát. A kölyök legyen legalább 10 hetes és rendelkezzen a szükséges oltásokkal (minimum gyomor-bélgyulladás, macskanátha ellen) és errõl legyen állatorvosi igazolás is. Legyen féregtelenítve is. A szülei és alomtestvérei legyenek tiszták, egészségesek. Feltétlenül kössenek adásvételi szerzõdést. Gyanús, ha valaki túl olcsón kínálja a kölyköket, egy jóravaló, egészséges kölyök, oltva, féregtelenítve, törzskönyvezve több tízezer forintba, vagy esetleg többe is kerül. Vannak, akik úgy szeretnének spórolni, hogy törzskönyv nélküli macskát keresnek. Mondhatnánk: olcsó húsnak, híg a leve. A magára valamit is adó tenyésztõ törzskönyv nélkül nem ad el macskát! Csak a "szaporítók" és a "macskafarmok" tulajdonosai tesznek ilyet. Õket pedig jobb nagy ívben elkerülni.


Milyen fajtát? Fiút vagy lányt?
Bár a macskák között nincsenek olyan méretbeli eltérések, mint a kutyák esetében, a különféle fajták jelleme igencsak eltérõ. A legnyugodtabbak a hosszú szõrû fajták, viszont az õ bundájuk napi rendszeres gondozást igényel. A sziámi és vele rokon fajták igen élénkek, mozgékonyak, beszédesek, õk nem valók ideges embereknek. Bõvebbet a Macskafajták címû rovatunkban találhat. Hogy fiút vagy lányt választunk majdnem mindegy. Mindkettõ igen kedves, és az is marad, ha idõben ivartalanítják. Az ivarérett hímek fröcskölnek, elcsavarognak (és általában elvesznek,mert végzetes balesetet szenvednek, ha viszont nem járnak ki, akkor gazdájuk életét pokollá teszik állandó nyirvogásukkal és a bûzükkel). A nõstények (ha kijárnak) évente minimum két almot szülnek, s a kölykök elhelyezése okoz megoldhatatlan problémát. Az ivartalanítás hatására a macska örökre "kamasz" marad, vidám, játékos, kedves társként éli le az életét, amely 2–3 évvel hosszabb is lesz, mint a nem ivartalanított macskáké.


Miért randalírozik este?
Az ok nem ismert, csak a jelenség. Este 10–11 óra között tör ki a macskán a láz, minek következtében fel, s alá rohangászik a lakásban, felugrik a szekrény tetejére, felrohan a függönyön a karnisra, stb, és közben olyan képet vág, mint aki azt játsza, hogy üldözik, hiszen senki nem kergeti és a rémület is csak tettetés. Amikor ettől eléggé elfárad, végül nyugovóra tér. A szokás gyakorta erőt vesz ifjoncokon. Majd később, 3–4 éves kor után, ritkábban jelentkezik a roham.


Összeszoktatható-e a kutyával?
Feltétlenül, de csak abban az esetben, ha a kutyát nem nevelték macskagyűlöletre. Mint minden mást ezt is kölyökkorban lehet a legsikeresebben elkezdeni. Kölyök macska és kölyök kutya összeszoktatása gyerekjáték. Felnőtt macska és kölyök kutya barátsága szintén nem szokott nehezen menni. Jólnevelt felnőtt kutya és kölyök macska is hamar összeszokik. Vannak azonban kutyafajták (pl. foxi), és egyes egyedek, amelyek soha nem szoktathatók össze felnőtt korban macskával, mert a vérükben van a gyilkolási vágy. Sajnos tehát vannak kutyák, amelyek veszélyt jelentenek a macskára. Általában azonban a macska az, aki terrorizálja a kutyát, ő pedig ezt megadóan tűrni szokta.


Mosson-e fogat?
A Gallup Intézet az amerikai macskatartók körében felmérést végzett és megállapította, hogy öt gazda közül csak egy volt olyan, aki valaha is próbálkozott macskafogmosással. A gazdák 22%-a alkalmazza a macskafogmosást, de tíz gazda közül csak egy mossa meg a macskája fogát minden nap, tízbôl négy ezt hetente egyszer teszi meg, és tízbôl kettô évente csak egy pár alkalommal kerít erre idôt. A gazdák 63%-a soha nem tisztíttatta meg a macskája fogát állatorvossal. Amerikából származik az a hivatalos adat is, amely szerint az amerikai macskák 75%-ának fogproblémái vannak. Nálunk hasonló felmérések nem történtek, de a macskatartási szokások, valamint az állatorvosi megelôzô kezelésekre fordított lanyha figyelem alapján vélhetô, hogy a helyzet ennél rosszabb. Pedig kapható már itthon is macskafogkefe és fogkrém is.


Milyen hatással van a macskára az ivartalanítás?
Ma már szerencsére egyre kevesebbeket kell hosszasan gyôzködni az ivartalanítás fontosságáról, hiszen a legtöbben elismerik ennek létjogosultságát és ésszeruségét a nemkívánatos, kóborlásra ítélt macskák szaporodásának megelôzésében. Az ivartalanítás elvégzésére magát elsô alkalommal elszánó gazdát leginkább két dolog aggasztja: maga a műtét és annak veszélyei, valamint az, hogy a beavatkozás milyen hatással lesz a macska viselkedésére. Attól tartanak, hogy elveszti harci kedvét és így más, nem ivartalanított macskákkal szemben hátrányos helyzetbe kerül. Ez az aggodalom nem indokolt, hiszen az ivartalanított és kasztrált macskákból álló kolóniák vizsgálata azt mutatta, hogy az ivartalanított és kaszrált egyedek nagyobb toleranciával viseltetnek a nem ivartalanított macskákkal szemben, ez utóbbiak viszont nem üldözik ôket, mert nem számítanak vetélytársnak. Azon túl, hogy az ivarzással kapcsolatos viselkedés nem jelentkezik többé, az ivartalanítás alig okoz változást a nôstény macska viselkedésében. A hím kasztrálása ugyanakkor csökkenti a valószínűségét, hogy az állat fröcskölni fog, és vizeletének buze is csökken. Kóborlási hajlama is kisebb lesz, továbbá nem verekszik más hímekkel az ivarzó nôstényért folyó harcban. További elônye, hogy a kasztrált hímek és az ivartalanított nôstények élettartama hosszabb, mint azoké a macskáké, amelyek a mutéten nem esnek át. Az ivartalanítás mindkét nem esetében annyiban érinti a macska viselkedését, hogy "lélekben" serdülôk, ifjú felnôttek maradnak. Vagyis a 6-10 hónapos korukra jellemzô viselkedésformák fennmaradnak. Megmarad a játékos kedv, a más macskák közelségét jól tűrô, esetenként kifejezetten élvezô hangulat, a gazdához való kötôdés.


Mikor műtsék meg?
Általában 6 hónapos kor az az idô, amikor erre érdemes sort keríteni. A legtöbb macska 6 hónapos kora után hamarosan ivaréretté válhat, érdemes a műtétet még ez elôtt elvégeztetni. Semmi nem indokolja azt a - ma még az állatorvosok széles körében elterjedt - nézetet, hogy nôstény macska ivartalanítását csak az elsô alom megszületése után kell elvégeztetni. Szükségtelen, hogy a tapasztalatlan gazda veszôdjön az alom felnevelésével, a kölykök új gazdáinak felkutatásával, hiszen ez a legtöbb esetben megoldhatatlan feladat. Ráadásul és éppen ezért kénytelenek lázasan és valójában indokolatlanul kérni a problémákkal amúgy is agyonterhelt állatvédô szervezetek segítségét.

 
Frissítések
 

 

A modul egyenlőre szünetel!

Előző frissétések

Számláló

Indulás: 2006-05-23
 
 

 

Linkek

Junior Kisállat Rezervátum
Happy Cats Alapítvány
KUCI Kisállatmenhely Alapítvány

 Kattints a képre a teljes mérethez!

Ments meg egy életet...

 

Könyvajánló

Adatok:
Szerző: DAVIS, CAROLINE
Kiadó: Alexandra Kiadó - Pécsi Direkt Kft.
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 192
Kötés: cérnafűzött kötött

Még több könyv

Szavazás

Szavazd meg milyen az oldal!
Neked, tetszik eddig?

Igen
Nem
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Macskafajták

 

Kuriózum

 

Történelem, anatómia

 
 

Táplálkozás

 

Kiállítás

 

Szórakozás

 

Macskás videók

 

Egyéb videók

 

Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??